Cazul Djibouti – Trenuri, deșert, geopoltică și ”sperietoarea” chineză care este și singura speranță

0
1137

Djibouti este o țară cam cât patru județe de la noi, iar populația este de un milion de oameni. Țara africană are o poziție strategică, fiind aproape de canalul de Suez și de Marea Roșie, dar și de zone de conflict, precum Yemen. Construcția unei căi ferate în zonă a adus multe speranțe, dar și griji. Banii au venit din China care ar putea face ce vrea dacă Djibouti nu mai poate plăti datoriile. Mai jos puteți citi despre o țară minusculă care însă contează mult pentru marile puteri și despre o cale ferată care a schimbat totul.

Țară mică, probleme și speranțe mari

Djibouti este o țară mică, dar de o importanță strategică uriașă. Este la mai puțin de 40 km de Yemen, țară ”măcinată” de foamete și război, a fost colonie franceză, și-a obținut independența în 1977, dar primii 20 de ani au fost marcați de dictatură și război. Cum țara are resurse naturale limitate, portul cu ape adânci din apropierea capitalei este de o importanță extraordinară.

Linia de cale ferată Addis Abeba – Djibouti are 750 km, a durat șase ani construcția ei și costurile au fost de peste 4 miliarde dolari. Prin ea, Etiopia a obținut ieșire ușoara la mare pentru produsele sale de export, iar China a finanțat aproape în totalitate construcția.
mai mult la :  economie.hotnews.ro

Lasă un răspuns